Segelbåt med kompensatorer från Nordic Bellows

Vi seglar på de sju haven

Under 2023 har vi levererat många stålkompensatorer med olika funktioner till olika fartygstyper.
Kompensatorerna vi designar, tillverkar och levererar sitter ofta på skrubberinstallationer eller på båtmotorernas avgassystem.

Skrubberinstallationer

Vi alla ska göra vad vi kan för att värna vår miljö. Ett steg är att rena fartygs avgaser från främst försurande svaveloxider. Avgaserna leds in i en skrubber där avgaserna tvättas med havsvatten. Föroreningarna stannar i tvättvattnet istället för att nå luften. Processen att tvätta avgaserna med havsvatten fungerar bra men både havsvattnet och avgaserna är korrosiva vilket ställer höga krav på materialet.

2020 kom nya regler vilket innebär att fartygen måste byta till mer kostsamt lågsvavligt bränsle vilket ökar bränslekostnaderna samt att intresset för skrubberinstallation har ökat.

Det viktiga när vi designar stålkompensatorer till skrubberinstallationer är att välja rätt material i stålkompensatorerna. Vi tar hänsyn till mediats korrosivitet, designtryck och temperatur mm allt för att applikationen ska bli så bra som möjligt för slutkunden.

Vi tillverkar kompensatorer i tex. 317LMN/1.4439, 904L/1-4539, 254SMO/1.4547, 2205/1.4462, 625LCF/2.4856, 31/1.4562, 59/2.4605 & C-276/2.4819

image 34
Vi seglar på de sju haven 7
image 35
Vi seglar på de sju haven 8

Isbrytare

I år har vi designat en stålkompensator till en isbrytare. Det unika med denna design är att vi efter samtal med kunden justerade designen. Först designande vi en vanlig axialkompensator. Sedan  framkom det att kompensatorn är monterad nära en ventil som kunden måste kunna demontera. Då monterade vi dragstänger på kompensatorn så kunden kan trycka ihop kompensatorn 150 mm för att lätt kunna komma åt ventilen.

Kunden var mycket nöjd med lösningen och ska förmodligen köpa fler kompensatorer med denna funktion.

image 36
Vi seglar på de sju haven 9
image 37
Vi seglar på de sju haven 10

Yacht

Vem vill inte segla en yacht? Bälgar från oss gör det 😊

Vi fick en förfrågan då kunden haft haveri på en kompensator i maskinrummet. Vi ställde rätt frågor för att kunna ta fram en ny design och sedan tillverkade vi kompensatorn på ca 1 vecka. Besättningen var mycket nöjda med vår höga servicegrad och korta tillverkningstid.

image 38
Vi seglar på de sju haven 11
image 39
Vi seglar på de sju haven 12

Det speciella med att arbeta mot fartygsbranschen är de ofta relativt korta leveranstiderna och den knappa informationen som finns om de befintliga kompensatorerna. Det ställer stora krav på oss som leverantör att ställa rätt frågor så att vi kan designa stålkompensatorer som uppfyller kundens krav.

Vill du veta vilken information vi behöver för att ta fram ett designförslag, ladda ner vår checklista.

Rulla till toppen