Vävkompensatorer

Kundanpassade vävkompensatorer för att absorbera termisk expansion och vibrationer i kanalsystem och fläktinstallationer.

Tillverkning helt efter kundernas behov

Vävkompensatorer i många olika material

Korta leveranstider

Designdata vävkompensatorer

Vad är vävkompensatorer & varför behövs de?

Vävkompensatorer (vävbälgar, dukstosar eller damasker) används främst för att ta upp rörelser, vibrationer och för att minska spänningar i kanalsystem med låga tryck. Vävkompensatorer och dukstosar monteras nästan alltid på in- och utlopp på fläktar för att förhindra att vibrationer från fläkten fortplantas i anläggningen, allt för att förlänga livslängden på utrustningen. Utöver att ta upp rörelser och vibrationer fungerar vävkompensatorer utmärkt att använda för att ta upp diverse montageavvikelser samt som koniska övergångar.

Olika inbyggnadssätt av vävkompensatorer

Det finns tre olika sätt att montera vävkompensatorer, vi kallar dem typ I, typ II och typ IV. Val av inbyggnadssätt bestäms främst av temperatur, rörelser och media men även ibland också tex. tillgänglighet.

Typ I

Vävkompensatorn träs på kanalen och monteras med spännband, levereras bara i runt utförande. Inbyggnadslängd: från 50 till ca 300 mm, max. temperatur: 350ºC.

Screenshot 2023 05 17 at 13.49.37 360x179 1

Typ II

Vävkompensatorn monteras mellan kanal- och lösfläns i ett bultförband, levereras i runt eller rektangulärt utförande. Inbyggnadslängd: från ca 100 till ca 300 mm, max. temperatur: 550ºC

Screenshot 2023 05 17 at 13.49.43 360x240 1

Typ IV

Vävkompensatorn monteras på en stålstruktur med parallellflänsar, levereras i runt eller rektangulärt utförande och hela enheten svetsas in eller monteras med bultar mellan två kanalflänsar. Inbyggnadslängd: från ca 250 till ca 600 mm, max. temperatur: 1100ºC.

Screenshot 2023 05 17 at 13.49.48 360x240 1

För att säkerställa att vävkompensatorer designas rätt, kontakta oss så tar vi fram en lösning som fungerar. Vi vill inte att du som kund ska utsättas för oplanerade och kostsamma stopp. Kontakta oss.

Vad kan Nordic Bellows tillverka?

 • Dimension:                       Oändlig
 • Tryck:                                 -0,3 till 0,3 barG (±30 000
 • Temperatur:                     -50˚ C till ca. 900⁰C

Vi som tillverkare kan sy vävkompensatorer / dukstosar i alla olika storlekar och olika utföranden.

Vi kan tillverka och leverera:

 • Reparationskit för att laga små hål och revor i vävkompensatorer.
 • Vävkompensatorer i löpande längder.
 • Färdigsydda vävkompensatorer med eller utan ståldetaljer,
 • Både koniska och / eller snedställda vävkompensatorer.
 • Vävkompensator med spännband i ena sidan och fläns i andra eller en vävkompensator som går från runt till fyrkantigt. Läs mer.

Våra vävkompensatorer finns för ren luft, torra rökgaser och fuktiga aggressiva rökgaser. Val av material i vävkompensatorn bestäms utifrån bla media, designtryck och designtemperatur. I vår verkstad har vi över 25 olika material som vi kan kombinera ihop för att designa den optimala vävkompensatorn. Ståldetaljerna tillverkas i svart eller vitt material.

Alla våra vävkompensatorer tillverkas helt efter kundorder, vi väljer alltid det material som passar bäst till varje kunds unika process. Vår tillverkning sker lokalt i Danmark vilket innebär både korta tillverknings- och leveranstider.

Kunskap

I över 30 år har vi arbetat med vävkompensatorer, det har gjort att vi samlat på oss stora mängder erfarenheter kring vävkompensatorer som vi gärna delar med oss av. Dagligen tar vi fram unika lösningar till våra kunder. Våra kunder uppskattar kunskapen vi bidrar med och att de får en lösning som håller över tid.

Korta leveranstider

Nordic Bellows är välkända för sina korta leveranstider på vävkompensatorer. Vi kan på mycket kort tid hjälpa er att ta fram en design och en ritning och därefter snabbt tillverka en vävkompensator. Normal leveranstid för en vävkompensator är 1-2 veckor, inkl. ståldetaljer ca 3-4 veckor. Är det akut tillverkar vi vävkompensatorer på någon dag och skickar express till kunden.

Alltid kompletta underlag

Med varje offert skickar vi en ritning så du som kund alltid har exakt underlag på de vävkompensatorer vi offererar. Efter leverans sparar vi alla ritningar i vårt arkiv.
Om du behöver mer dokumentation kan vi utöver ritningar leverera materialspecifikation på vävkompensatorn och montageinstruktioner.

Kundanpassade kompensatorer är inte dyrare eller har längre leveranstid, det innebär bara rätt produkt på rätt plats!

Rådgör alltid med oss så ni får rätt produkt på rätt plats!

Vår styrka som tillverkare av vävkompensatorer är:

 • Helt kundanpassade lösningar, vi designar alla vävkompensatorer helt efter varje kunds unika förutsättningar.
 • Vårt mål är att säkerställa att rätt vävkompensator hamnar på rätt plats.
 • Tillverkningen sker helt i Danmark. Detta innebär korta leveranstider (vid akuta haveri ca 2 dagar) och korta transportsträckor vilket är positivt ur ett miljöperspektiv och naturligtvis är du som kund alltid välkommen att besöka tillverkningen.
 • Ni som kund har en kontaktperson, vi kan inspektera, leverera och montera vävkompensatorer. Vi är en leverantör som tar helhetsansvar för vävkompensatorer.

Ett bollplank utöver det vanliga!

Prisförfrågan
Rulla till toppen