Stålkompensatorer

Kundanpassade stålkompensatorer för att absorbera termisk expansion och vibrationer i rörsystem och installationer med känslig utrustning

Tillverkas efter kundorder

Vi bidrar med vår kunskap

Ta del av vår checklista

Designdata för stålkompensatorer

Vad är stålkompensatorer & varför behövs de?

Stålkompensatorer är en oumbärlig industrikomponent i många olika industrianläggningar. Stålkompensatorer används främst för att ta upp rörelser och termisk expansion i rörsystem. Stålkompensatorer används också för att reducera spänningar, vibrationer och laster, allt för att avlasta känsliga studsar, pumpar och annan utrustning. Stålkompensatorer hjälper till att förlänga livslängden på anläggningar genom att inte föra rörelser och vibrationer vidare.

Olika typer av stålkompensatorer

Det finns många olika typer av stålkompensatorer tex. axialkompensatorer, universalkompensatorer, kullänkkompensatorer, vinkelkompensatorer och tryckavlastade kompensatorer. Läs mer 

Val av modell och design beror på många olika faktorer bla. vilken rörelse kompensatorn ska ta upp, var i systemet den är monterad, om mediat är i fast, flytande eller gasform, flödeshastighet mm.

För att undvika fallgropar och feldesignade kompensatorer, kontakta oss så bistår vi med att hitta rätt lösning. Vi vet vilka frågor vi ska ställa för att få fram all information som resulterar i en komplett och korrekt design.

Vad kan Nordic Bellows tillverka?

  • Dimension:                       DN25 till ca. DN12000
  • Tryck:                                 -1 till ca.200 barG
  • Temperatur:                     -50˚ C till ca. 1000⁰C

Alla stålkompensatorerna tillverkas helt efter kundorder. Det gör att vi kan uppfylla varje kunds unika krav, allt för att stålkompensatorn ska fungera optimalt i varje kunds unika process. I vår väldigt moderna fabrik i Danmark har vi tillverkat över 900 000 stålkompensatorer sedan starten 1993.

Stålkompensatorerna levereras med fasta alt. lösa flänsar eller med svetsändar. Naturligtvis kan vi också leverera stålkompensatorer med fläns i ena sidan och svetsände i andra. Är det slitande media eller höga gashastigheter måste stålkompensatorn förses med innerskyddsrör för att öka kompensatorns livslängd. Den veckade delen tillverkas alltid i rostfritt material medan anslutningsdetaljerna (flänsar/svetsändar) tillverkas i rostfritt eller kolstål, vi väljer helst samma material som i övriga rörsystemet.

Kunskap

Nordic Bellows har många års erfarenhet av stålkompensatorer. Vi delar gärna med oss av den kunskap vi samlat på oss i över 30 år. Vi arbetar alltid tätt tillsammans med konstruktörer för att säkerställa att kunderna får den bästa lösningen, många uppskattar att använda oss som bollplank och få råd om var stålkompensatorerna ska placeras i rörsystem för bästa funktion. Boka gärna en teknisk genomgång via teams med oss. Kontakta oss.

Korta leveranstider

Normal leveranstid på stålkompensatorer är 3-5 veckor, vid akuta haveri kan vi tillverka en stålkompensator på några timmar och skicka med direktbil. Vi har mycket stålmaterial, flänsar och rör på lager så kundanpassat betyder absolut inte längre leveranstid det betyder bara rätt produkt på rätt plats.

Alltid kompletta underlag & dokumentation

Med varje offert följer alltid en komplett ritning och med varje leverans följer alltid en komplett dokumentation.

Många av stålkompensatorerna levereras CE-märkta. Vi kan naturligtvis även leverera med mer eller mindre dokumentation, kundens krav styr helt dokumentationsomfattningen. Minsta dokumentationsomfattningen är visuell inspektion, täthetstest och materialcertifikat. En av våra återkommande kunder finns inom svenska kärnkraftsindustrin vilka har väldigt höga krav och de uppfyller vi utan problem. 

En stor fördel med att inte ha standardprodukter är att du som kund får en unik lösning designad efter dina förutsättningar utan att det påverkar pris och leveranstid.

Vår styrka som tillverkare av stålkompensatorer är:

  • Vår kunskap, ni som kund kan alltid diskutera era projekt med oss och vi kommer gärna med infallsvinklar, råd och tips.
  • Närhet, alla stålkompensatorer tillverkas i Danmark vilket innebär korta leveranstider och snabba lösningar vid akuta haveri samt att närheten innebär kortare transporter vilket är positivt för vår miljö.
  • Hög kvalité, både på vår rådgivning, våra stålkompensatorer och medföljande dokumentation. Vi strävar alltid efter att utveckla oss så vi kan vara den bästa samarbetspartnern för er.

Ett bollplank utöver det vanliga!

Vill du bli kontaktad?
cropped Sta╠empel 2 va╠erdeord Nordic Bellows

FAQ – Stålkompensatorer

En stålkompensator är en flexibel industrikomponent i rostfritt stål som tar upp oönskade rörelser och vibrationer. Stålkompensatorer kan ta upp axial, lateral och vinkelrörelse och klarar tryck från -1 till ca 200 bar och temperaturer på från -50˚ C till upp mot +900 ˚ C.

Det finns flera olika modeller av stålkompensatorer tex. axialkompensatorer som bara tar upp en axial rörelse, lateralkompensatorer som tar upp både en axial och en lateral rörelse, kullänkkompensatorer/lateralkompensatorer som bara tar upp en lateral rörelse. Sedan finns också vinkel- och tryckavlastade kompensatorer. Vi på Nordic Bellows hjälper dig att välja, kontakta oss så diskuterar vi ditt driftsfall och hittar bästa lösningen.

Först designas alla stålkompensatorer i enlighet med en beräkningsnorm tex PED / ASME / EJMA. När stålkompensatorerna är tillverkade genomgår alla en visuell inspektion samt täthetstest och merparten provtrycks också då många stålkompensatorer CE-märks. Vi gör all inspektion In-house så dokumentationsomfattningen påverkar inte leveranstiden.

Leveranstiden är beroende på storlek, komplexitet, antal och kontrollomfattning. Vi har ett stort materiallager av råmaterial, allt för att garantera korta leveranstider till våra kunder. Alla stålkompensatorer tillverkas mot order och normalleveranstid är mellan 3-6 arbetsveckor beroende på antal. Är det extremt bråttom kan vi tillverka stålkompensatorer på ett par timmar och skicka med direktbil till slutkunden. All tillverkning sker i Danmark så normaltransport tar bara ett par dagar. 

Det är viktigt att montaget utförs på rätt sätt, ladda ner våra montageinstruktioner.

Finns det frågor eller funderingar så bara ring oss så diskuterar vi det unika fallet.

Livslängden på stålkompensatorer beräknas utifrån hur många lastväxlingar kompensatorn utsätts för. Med en lastväxling menas att stålkompensatorn går från sitt neutralläge till max angiven rörelse och tillbaka till sitt neutralläge. Detta klarar kompensatorerna min 1000 gånger. Har man en process som kräver fler än 1000 lastväxlingar designar vi efter det.

Rulla till toppen