Vridspjäll

Vi på Nordic Bellows AB har designat och levererat vridspjäll i över 25 år

Designdata Vridspjäll

Vi på Nordic Bellows AB har designat och levererat spjällventiler i över 25 år. I vårt sortiment har vi vridspjäll, jalusispjäll, fördelningsspjäll, skjutspjäll och spärrluftsspjäll. Allt vi levererar tillverkas helt efter kundorder så alla spjällen är anpassade efter varje kunds unika behov. Spjällen är i robust industriutförande. Under normala förhållanden har vi en leveranstid på 3 – 4 veckor och spjällen tillverkas i Danmark.

Vridspjäll är antingen runda, rektangulära eller kvadratiska och har ett ventilhus och ett spjällblad. Eftersom de tillverkas efter beställning kan spjällbladet anpassas för att fungera så bra som möjligt i just er anläggning. Det kan t ex innebära att man behöver förstärka spjällbladet eller göra det mer aerodynamiskt

De vanligaste användningsområdena för vridspjäll är att reglera flöde i kanalsystem eller att använda dem som avstängningsspjäll (on-off). De monteras tex i luft- och rökgaskanaler i pannanläggningar för att reglera luftflödet in i pannan och även reglera rökgaserna ut ur pannan.

Vill du diskutera spjäll?

Material

Våra spjäll tillverkas i svart eller vitt stål, det är media och temperatur som avgör vilket material som används. Vi tillverkar spjäll i bla S235JR, 1.4301, 1.4436, 254 SMO, 253MA, 16Mo3 mm.

Täthet

Vridspjällen har en täthet på 99-100%. Tätheten räknas som en funktion mellan karmarean och spjällbladets area. Detta medför att större spjäll blir tätare jämfört med mindre spjäll. 100% täthet uppnår vi med våra spärrluftspjäll.

För att uppnå hög täthet över hela spjällets livslängd har vi inga mjuktätningar. De går sönder på sikt och då blir spjällen väldigt otäta. Vi tätar med hjälp av metallanslag som anpassas efter varje spjällblad, på så sätt säkerställer vi hög täthet över lång tid.

Manöverdon

Alla spjäll ska regleras med växel eller manöverdon, enklast är att använda en handspak eller en snäckväxel. Utöver handmanövrerade manöverdon erbjuder vi pneumatiska, elektriska eller hydrauliska don. Ofta specificerar våra kunder vilka don som önskas så köper vi in donen. Vridspjällen levereras oftast med monterat och provkört don.

Lite underhåll

Spjällen är väldigt robusta, driftsäkra och kräver minimalt underhåll. Vi har inga lager som kräver underhåll och smörjning utan vi har en design med grafitpackningar i en packbox i stället för lager. Allt för att underlätta för dig som kund och öka driftsäkerheten.

Miljötänk

Våra vridspjäll tillverkas i Danmark med dansk personal och med stål från europeiska stålverk. Dessutom gör vi en noggrann materialplanering innan vi påbörjar tillverkningen av spjällen. Syftet med detta är inte bara att uppnå en hög kvalité på slutprodukten utan även att försöka göra spjällen så pass miljövänliga vi kan. I det ingår att minimera transporter av råmaterial till transporter till anläggningen där spjällen ska användas. En extra bonus av att behöva transportera spjällen så kort sträcka som möjligt är att de kommer fram snabbare. Korta transportsträckor innebär också en minskad risk för problem under leveransen.

Kontakta oss och dra nytta av vår kunskap

Om du vet exakt vad du behöver så kontakta oss för en offert inkl. ritning. Om du inte vet vad du behöver har du en ännu större anledning att kontakta oss, vi ställer rätt frågor så du får ett spjäll som passar just dina behov.

Vill du bli kontaktad?
Rulla till toppen