Expansionslyra

Oönskade rörelser som uppkommer i ett rörsystem måste tas bort för att systemet inte ska skadas

Information om Expansionslyra

Oönskade rörelser som uppkommer i ett rörsystem måste tas bort för att systemet inte ska skadas. Rörelserna kan tas upp med hjälp av expansionslyror eller med stålkompensatorer. Ofta är stålkompensatorer ett bättre och mer kostnadseffektivt sätt.

4 stora skillnader mellan expansionslyra och kompensator.

  • Rörelseabsorption
  • Tryckförluster
  • Kostnader
  • Plats

Rörelseabsorption

En expansionslyra kan bara ta upp axial rörelse, rörelse i rörledningens riktning. En stålkompensator tar upp både axial och lateral rörelse.

Tryckförlust

Tryckförlusten kan också medföra att det krävs större pumpar för att orka trycka mediat genom expansionslyran. Tryckförlusten slipper man helt med stålkompensatorer. Stålkompensatorer är mycket billigare än expansionslyror speciellt i större dimensioner.

Kostnader

Stålkompensatorer är mycket billigare än expansionslyror speciellt i större dimensioner.

En stålkompensator består av en veckad del som tar upp rörelsen och anslutningsdetaljer som svetsändar eller flänsar. En stålkompensator med svetsändar kräver 2 montagesvetsar på plats.

En expansionslyra kräver 8 montagesvetsar på plats, NDT av alla svetsar och glöm inte allt extra material som går åt till expansionslyran.

Kostnadsberäkning

Vi har gjort två kostnadsberäkningar där vi jämför en expansionslyra DN100 och en expansionslyra DN400 med en stålkompensator. Om expansionslyran har ett prisindex på 100 har stålkompensatorn ett prisindex på 63 i DN100 och ett prisindex på 18 i DN400. Tänk er att i DN400 är en expansionslyra 4 gånger så dyr jämfört med en kompensator. Här finns det mycket pengar att spara när rörledningar designas.

Plats

Sist men inte minst, glöm inte vilken plats en expansionslyra tar. Det ska markberedas, gjutas fundament och byggas ställning till själva lyran medan en stålkompensator monteras in enkelt i rörsystemet.

Rulla till toppen