2 blå stålkompensatorer

Vet du vilken stålkompensator du ska välja?

Jag arbetar nästan uteslutande med kompensatorer och har gjort det i över 20 år. Jag arbetar mycket med rörkonstruktörer som behöver underlag för att lägga in stålkompensatorer i Rohr2 eller CAEPIPE.

Om du inte arbetar med kompensatorer dagligen kan det vara svårt att veta vilken typ av stålkompensator du ska välja och var den ska placeras i rörsystemet.

Vi skiljer mellan 5 olika typer av stålkompensatorer:

 • Axialkompensatorer
  Tar upp axial rörelse, rörelse i kompensatorns egen längdriktning.
 • Universalkompensator
  Tar upp både axial och lateral rörelse, tar upp rörelse i alla tre plan.
 • Lateralkompensatorer/kullänkskompensatorer
  Tar upp lateral rörelse och är låst för axial rörelse med dragstänger. Eftersom kompensatorn är låst för axial rörelse lämnar den inga reaktionskrafter från invändigt övertryck.
 • Angulärkompensatorer
  Tar upp vinkelrörelser med olika länkarrangemang och ger inga reaktionskrafter.
 • Tryckavlastade kompensatorer
  Tar upp både axial och lateral rörelse och lämnar inga reaktionskrafter.
image
Vet du vilken stålkompensator du ska välja? 3

Så vad ska du som konstruktör tänka på när du väljer kompensatortyp?

Det finns såklart en del att ta hänsyn till, jag listar 3 viktiga saker att känna till:

 • Reaktionskrafter, har du koll?
  Är designtrycket lågt kan det räcka med en axial eller universalkompensator då reaktionskraften inte blir så stor. Reaktionskraften = kompensatorns medelarea x trycket. Om systemet ska provtryckas inkl. kompensator glöm inte att kontrollera att systemet tar reaktionskraften som uppkommer vid provtrycket, kompensatorns medelarea x provtrycket. Det händer att kunder glömt provtryckningen och designat fixarna för designtrycket och så trycker kompensatorn sönder fixen vid provtryckningen.
 • Om det går, omvandla rörelsen från axial till lateral.
  Det är lätt att tro att en kompensator alltid ska ta upp en axial rörelse. Att den ska tryckas ihop lika mycket som rörledningen förlänger sig. Tänker du så här är det väldigt viktigt att du har designat fixpunkter och styrningar rätt. Försök tänka om, går det att omvandla en axial rörelse till en lateral rörelse? Har du en lång raksträcka som viker av? Istället för att placera en axialkompensator på den långa raksträckan, kan du sätta en kompensator med dragstänger på avsticket. Då kan du dra nytta av dragstängerna och ta upp reaktionskraften.
 • Vad är fördelen med dragstänger? Det finns två!

  Fördel 1
  Kan du designa rörsystemet så rörelsen i kompensatorn blir lateral kan du välja en lateralkompensator med dragstänger. Då låser vi kompensatorn i sin längdriktning med hjälp av dragstängerna och eftersom kompensatorn är låst för axiell rörelse ger den ingen reaktionskraft.

  Fördel 2
  Om du har en kompensator som ska ta upp axial rörelse kan det ändå vara bra att montera på dragstänger. Då framför allt dragstänger som ska låsa kompensatorn under provtryckningen. Allt för att säkerställa att montaget blir så bra som möjligt. Det händer faktiskt lite då och då att fixar och styrningar inte varit optimalt designade och stålkompensatorerna havererat under provtryckningen. Det är så enkelt att eliminera dessa fel med dragstänger.
LA2ST DN200 24012016 1536x1152 1
Vet du vilken stålkompensator du ska välja? 4
Rulla till toppen