Stålkompensator på pall

Innerskyddsrör

Hur skyddar du kompensatorer från slitage och ökar livslängden?

Oavsett om det är en vävkompensator, gummikompensator eller stålkompensator bör du skydda kompensatorn från slitage och höga flödeshastigheter. Slitage gör att livslängden minskar och du som användare behöver byta kompensatorerna oftare.

Skyddar kompensatorerna gör du med innerskyddsrör, slitplåt eller skyddskona, det finns många olika namn på samma sak 😊.

Vi tillverkar innerskyddsrör i många olika material helt beroende på vilken applikation de ska användas i. Allt från svarta till olika rostfria kvaliteter eller varför inte tex Hardox om det är en extremt slitande miljö.

Vävkompensatorer

Den vanligaste typen är ett löst innerskyddsrör som monteras mellan kanal- och lösflänsen där vävkompensatorn också monteras. En fördel är att innerskyddsröret bara är bultat så när det är uppslitet går det lätt att byta ut. Vi rekommenderar alltid innerskyddsrör på vävkompensatorer där mediat är rökgaser. Innerskyddsrör förlänger livslängden på vävkompensatorer och det är en försumbar merkostnad jämfört med att bygga ställningar och hyra in personal för att byta vävkompensatorer då de slits upp för fort.

Vi har två olika inbyggnadssätt för vävkompensatorer typ II och typ IV. I typ II monteras vävkompensatorn och innerskyddsröret mellan kanal- och lösflänsarna. På bilden syns ett löst innerskyddsrör som ska monteras med bultar.

image 2
Innerskyddsrör 5

Typ IV är en komplett enhet där innerskyddröret är en integrerad del av designen. På bilden syns hur bra innerskyddsröret skyddar både isoleringen och vävkompensatorn, allt för att öka livslängden och undvika oplanerade stopp för våra kunder.

image 3
Innerskyddsrör 6


Gummikompensatorer

Vi har märkt att många som levererar gummikompensatorer inte upplyser sina kunder om att man förlänger livstiden på gummikompensatorerna (om mediat är slitande) genom att montera innerskyddsrör. Innerskyddsrören kläms mellan kanalfläns och gummikompensatorns fläns. Här tillverkar vi innerskyddsrören på vår verkstad, allt för att du som kund ska få en lösnings som är anpassad efter din verklighet.

image 4
Innerskyddsrör 7


Stålkompensatorer

Även här förlänger innerskyddsrör livslängden på kompensatorn. En stålkompensator tillverkas i flera tunna materiallager från 0,4 mm och uppåt. Det innebär att slitande partiklar eller höga flödeshastigheter sliter på det tunna materialet. Innerskyddsröret bidrar till ökad livslängd. Om stålkompensatorn har svetsändar svetsas innerskyddsröret fast, om kompensatorn har flänsar kläms det fast. Vi har flera olika lösningar. 

Något man dock ska tänka på är att om kompensatorn är horisontellt monterad finns det alltid en risk att mediat kommer in bakvägen och packar sig mellan kompensatorn och innerskyddsröret och det kan vara svårt att få bort mediat därifrån. Innerskyddsrör fungerar alltid mest optimalt om kompensatorn är monterad vertikalt. 

Stalkompensator 1 1536x1024 1
Innerskyddsrör 8
Rulla till toppen