Blått reglerspjäll

Manöverdon – Hur kan spjäll regleras?

Vi tillverkar runda, rektangulära och fyrkantiga spjäll med ett eller flera spjällblad. Spjällen används oftast i luft- och rökgaskalaner som avstängnings- eller reglerspjäll.

Vi har många års erfarenhet av att designa och tillverka spjäll. Du som kund avgör hur spjällen ska regleras, allt från en enklare handspak till avancerade manöverdon.

Handspak / snäckväxel

Det enklaste sättet att öppna och stänga ett reglerspjäll är med en låsbar handspak. Om spjället har en större dimension kan handspaken bli för tung att ändra läge på, då använder vi istället en snäckväxel.
Handspaken kan öppnas från 0-90⁰ och låsas i önskat läge, på spjället sitter också en skala så att du enkelt kan läsa av öppningsgraden.

Spjall35
Manöverdon – Hur kan spjäll regleras? 5

Snäckväxel är en manuell växellåda med ratt och en kuggväxel. När man vrider på ratten öppnar eller stängs spjället. Här går det också att få indikation som visar spjällbladets position.

image 9
Manöverdon – Hur kan spjäll regleras? 6

Pneumatiska manöverdon

Normalt använder vi vridcylindrar, allt från enkla On/Off don till manöverdon med komplex styrning. Ge oss upplysningar om vilket fabrikat och vilka funktioner ni har önskemål om så tar vi fram en offert på det och dubbelkontrollerar att det passar våra spjäll. Vi vet ju vilka moment som krävs för att spjället ska fungera optimalt.
Tillbehör till pneumatiska manöverdon är tex: magnetventil, gränsläge, ändläge, lägesställare, olika återkopplingssignaler.

image 10
Manöverdon – Hur kan spjäll regleras? 7

Elektriska manöverdon

Samma gäller här som för pneumatiska don, ge oss information om fabrikat och funktion så tar vi fram offert. Viktigt att veta är vilken strömstyrka som manöverdonen ska klara.

Fördelen med att köpa kompletta spjäll med manöverdon från Nordic Bellows är att vi alltid monterar manöverdonen på spjällen och provkör dem så vi ser att allt fungerar felfritt innan dem levereras.

Har ni manöverdon ni vill återanvända går det naturligtvis bra, då behöver vi veta hur infästningen ser ut så manöverdonet kan monteras på vårt spjäll. Vi anpassar självklart vår spjällaxel så den passar mot ert manöverdon. Ni får gärna skicka era befintliga manöverdon till oss så monterar och testkör vi dem på spjällen.

image 11
Manöverdon – Hur kan spjäll regleras? 8
Rulla till toppen