Var ska jag placera styrningarna kring en axialkompensator

Var ska jag placera styrningarna kring en axialkompensator?

Den frågan fick jag härom veckan av en rörkonstruktör och tänkte att det borde ju intressera alla 😊

Både styrningar och fixpunkter är extra viktigt runt axialkompensatorer.

Fixar

Det är viktigt att fixpunkten är placerad så nära axialkompensatorn som möjligt. Lika viktigt är det att bara placera en axialkompensator mellan två fixar. Placeras fler axialkompensatorer mellan två fixar vet du aldrig vilken kompensator som tar vilken rörelse, en kanske blir överbelastad medan den andra kompensatorn inte alls rör sig.

Ofta designas fixpunkterna för att klara axialkompensatorns reaktionskraft (kompensatorns medeldiameter x trycket) och då räknar man med designtrycket. Glöm inte att designa fixarna så de tål kompensatorns reaktionskraft som uppkommer vid ev. provtryckning. Räkna med provtryckningstrycket i stället för designtrycket vid dimensionering av fixar.

Är det relativt höga tryck kan det vara värt att välja en kompensator med dragstänger, då låser du kompensatorn under provtryckningen. Fördelen är att kompensatorns reaktionskraft inte påverkar kringutrustningen och det finns ingen risk att kompensatorn ”kalvar” ut om styrningarna ev. är fel placerade eller rörsystemet svänger ut och påverkar kompensatorn.

Styrningar

Den första styrningen ska placeras max. 4 x rördimensionen från axialkompensatorn. Den andra styrningen ska placeras mellan 14-20 x rördimensionen från första styrningen.

image 26
Var ska jag placera styrningarna kring en axialkompensator 2
Rulla till toppen