Montera rätt och öka livslängden

Vi har designat, levererat och monterat vävkompensatorer sedan vi startade 1993. Det ger oss en gedigen kunskap om både produkten och hur den ska monteras för att hålla så länge som möjligt.

Hösten 2022 demonterade och monterade vi tre vävkompensatorer på ett pappersbruk i södra Sverige. Vävkompensatorer eller dukstosar som vissa kallar det sitter överallt i kanalsystem för att ta upp oönskade rörelser och även på in- och utlopp på fläktar för att ta upp rörelser och vibrationer.

Vi bytte följande vävkompensatorer:

  • En vävkompensator till skrubbertoppen, vävkompensatorns dimension är 2170 x 2170 mm.
  • En vävkompensator till utloppet på en rökgasfläkt, ø ca 1800 mm och den sista på kanalen till skorstenen med en dimension på 2325 mm. Alla tre vävkompensatorerna var relativt stora och montaget tog totalt 5 dagar för tre montörer att utföra.

Här lyfts den uttjänta vävkompensatorn till utloppet på rökgasfläkten ut. En komplett ny vävkompensator med ståldetaljer lyfts in och svetsas fast.

Det vi ofta ser ute hos kunder är att det slarvas mycket vid montage av vävkompensatorer. Montörerna förstår inte produkten och monterar den ofta felaktigt vilket resulterar i kostsamma haverier för slutkunden.

Våra tre bästa tips för att montera vävkompensatorer korrekt är:

  • Använd montörer som vet vad de gör och har rätt kunskap för jobbet.
  • Se till att vävkompensatorn har rätt inbyggnadslängd i förhållande till hur mycket rörelse den ska ta upp.
  • Använd rätt skruv, läs mer om det i ett tidigare inlägg.
Rulla till toppen