Lateralkompensator

Lateralkompensatorer används i många olika system för att ta upp både rörelser och vibrationer

Vilka rörelser tar en lateralkompensator upp?

Lateralkompensatorer används i många olika system för att ta upp både rörelser och vibrationer. En lateralkompensator tar upp sidorörelser i två riktningar. Den tar inte upp axial rörelse vilket är rörelse i kompensatorns längdriktning.

Vill du veta skillnaden mer i detalj och framför allt veta att du väljer rätt kompensator?

Vad vi klarar av:

  • Dimensioner från 32 mm till över 12 meter
  • Temperaturer från -50⁰C till över 900⁰C
  • Tryck från fullt vakuum till en bit över 150 bar
  • Material i allt från rostfritt, syrafast till 253MA, 253SMO, Duplex, titan mm.

Hur monteras en lateralkompensator?

Våra lateralkompensatorer kan svetsas fast eller flänsas in i rör- och kanalsystem. Svetsändarna tillverkas oftast i samma material som rörsystemet och flänsarna kan vara fasta eller lösa. Om flänsarna är fasta tillverkas de ofta i samma material som rörsystemet och om det är lösa flänsar kan vi välja ett enklare material då flänsarna inte är mediaberörda. Lösa flänsar underlättar montaget om kanalen redan har fasta flänsar.

Fördel med lateralkompensator

En axialkompensator genererar en kraft från invändigt övertryck, bälgens medelarea x trycket. Denna reaktionskraft finns inte i en lateralkompensator då kraften tas upp i dragstängerna. Lateralkompensatorer används ofta för att minska laster på studsar tex vid pumpar och annan känslig utrustning.

Kontakta oss och dra nytta av vår kunskap

Om du vet exakt vad du behöver så kontakta oss för en offert inkl. ritning. Om du inte vet vad du behöver har du en ännu större anledning att kontakta oss, vi ställer rätt frågor så du får en lateralkompensator som passar just dina behov.

En lateralkompensator på en lastpall från Nordic Bellows
Rulla till toppen