Gummibälg

Gummibälgar är en komponent som tar upp både rörelser och vibrationer och kan användas i många olika situationer. Allt från att ta upp rörelser i rörledningar till att avlasta pumpstudsar. Bälgar kallas även kompensatorer och utöver bälgar i gummi har vi också bälgar i väv och stålmaterial. Våra bälgar är för industriapplikationer.

Läs mer om gummikompensatorer

Gummikvaliteter

En gummibälg är en enkel lösning för att ta upp oönskade rörelser. Viktigt är att välja rätt gummikvalitet baserat på vilket media som hanteras i systemet. Tex. ska man inte välja EPDM-gummi om mediat är olje- eller fettbaserat. Vi har bälgar i över 10 olika gummikvaliteter allt från EPDM, Nitril till naturgummi och teflon.

Vi hjälper dig att välja rätt

Kontakta oss

Värt att tänka på

Gummibälgar är en smidig komponent för att ta upp rörelse men det finns tre viktiga saker att tänka på:

1. Temperatur
Gummi tål inte så hög temperatur upp mot 130⁰C, helt beroende på gummikvalitet och tryck. Tex. vid 25 bar tål EPDM 80⁰C och vid 130⁰C tål bälgen ca 10 bar.

2. Standardprodukt
En gummibälg är en standardprodukt och går inte att kundanpassa på samma sätt som en stålbälg.

3. Livslängd
Gummi är en färskvara och torkar på sikt. Det är viktigt att gummibälgarna inspekteras med jämna mellanrum för att förhindra att de torkar och spricker. Konsekvenserna kan bli allvarliga om en gummibälg spricker.

Kontakta oss för en offert