Gummibälg

Gummibälgar är en komponent som tar upp både rörelser och vibrationer och kan användas i många olika situationer. Allt från att ta upp rörelser i rörledningar till att avlasta pumpstudsar. Bälgar kallas även kompensatorer och utöver bälgar i gummi har vi också bälgar i väv och stålmaterial. Våra bälgar är för industriapplikationer.

Gummibälgar som har ett designtryck under 0,3 bar / 30 000 Pa klassar vi som vävkompensatorer och tillverkas i EPDM, naturgummi eller teflon. Om trycket är lågt kan vi erbjuda en smidigare lösning utan tunga PN-klassade flänsar.  

Läs mer om gummikompensatorer

Gummikvaliteter på gummibälj

En gummibälg är en enkel lösning för att ta upp oönskade rörelser. Viktigt är att välja rätt gummikvalitet baserat på vilket media som hanteras i systemet. Tex. ska man inte välja EPDM-gummi om mediat är olje- eller fettbaserat. Vi har bälgar i över 10 olika gummikvaliteter allt från EPDM, Nitril till naturgummi och teflon.

Vi hjälper dig att välja rätt

Vi är experter på gummibälgar. Hör av dig till oss om du har några frågor eller funderingar.

Kontakta oss

Värt att tänka på

Gummibälgar är en smidig komponent för att ta upp rörelse men det finns tre viktiga saker att tänka på:

1. Temperatur
Gummi tål inte så hög temperatur upp mot 130⁰C, helt beroende på gummikvalitet och tryck. Tex. vid 25 bar tål EPDM 80⁰C och vid 130⁰C tål bälgen ca 10 bar. Tänk på att om man ligger på temperaturgränsen finns det stor risk att gummit torkar och kompensatorns livslängd minskar. Ligger man på temperaturgränsen kan det löna sig att montera en stålkompensator istället som tål höga temperaturer bättre.

2. Standardprodukt
En gummibälg är en standardprodukt och går inte att kundanpassa på samma sätt som en stålbälg. Normal inbyggnadslängd på de vanliga modellerna är 130 mm vid dimensioner upp till DN300, 200 mm på dimensioner från DN400 till DN600 och sedan 250 mm. Eftersom det är en standardprodukt finns flänsarna i S235JR (galvaniserade) eller i 1.4404 DIN eller ASME standard. Vi kan blanda flänsar i samma gummibälg om kunden ska ansluta mot en DIN fläns i ena sidan och en ASME fläns i andra. 

3. Livslängd
Gummi är en färskvara och torkar på sikt. Det är viktigt att gummibälgarna inspekteras med jämna mellanrum för att förhindra att de torkar och spricker. Konsekvenserna kan bli allvarliga om en gummibälg spricker. Ha för vana att upprätta ett inspektionsintervall på gummikompensatorerna, det lönar sig! Gör vad ni kan för att undvika oplanerade och kostsamma stopp.

Kontakta oss för en offert